TOOLBOX

In deze toolbox vind je gesprekstools, inspiratiespellen en tools om echt contact tot stand te brengen. Hoe gebruik je de toolbox?

  • Download en print de materialen via de downloadbutton onder de tool
  • Het kwartetspel is te bestellen via de contactpagina
  • Gebruik ze digitaal.

 Ik nodig je uit om jouw eigen zorgcontacten te verrijken en daarom mag je deze tools gratis en vrij gebruiken! Graag wel een naamsvermelding: Beatrijs Hofland. 

Voor workshops of training op gebied van zingeving in de zorg of het gebruik van deze communicatietools zie de contactpagina.


Inhoud Toolbox

Inspiratie voor jezelf, je cliënten/patiënten en je team

Werkbladen toolbox

Wil je meteen aan de slag? Download dan hier de werkbladen. Je krijgt ze als pdf-bestand om direct zelf te gebruiken:


Symboolwijzer


Tool voor gesprekken en groepen

Kies je eigen symbool aan de hand van vragen als 'waar sta je nu' ' waar wil je naar toe'  of 'wat is jouw mooiste zorgmoment' . Dowloadbutton onder Inspiratiespel Huis met zeven kamers

Huis met 7 kamers

Inspiratiespel om te ontdekken hoe het met jouw innerlijke balans is gesteld.

De mens is als een huis met zeven kamers.*Zeven kamers die staan voor je dagelijks leven. Met dit spel krijg je inzicht in jezelf. Door de verschillende kamers binnen te gaan en de verschillende vragen te beantwoorden. Spelenderwijs een lichter leven.
*De vragen en opdrachten van dit spel zijn ontleend aan het boek Zeven kamers - praktijk voor de ziel. Beatrijs Hofland (2015), uitg. Free Musketeers

Schrijfmethode voor jezelf

Schrijf je leven

Een beproefde schrijfmethode ('writing to heal'), waarmee je jezelf ruimte gunt. Jouw verhaal op papier, alleen voor jezelf, om te verwerken wat dwars zit of pijn doet. Probeer het uit, het werkt, beloofd!

Zinspiratie cirkel


gespreksthema's voor groepen in woord en beeld
 

Energizers


Creatieve binnenkomers voor groepstrainingen, workshops etc.


Innerlijke ruimte kwartet

Alle thema's van het diamantmodel van Carlo Leget nu in kwartetspel samengebracht. 'Mag ik van jou van geloven en weten de dit is mij houvast?'. Download de pdf hieronder.


Liever een echte kaartenset aanschaffen? Het kwartetspel is nu te koop in een kunststof doosje. Het kan verzonden worden als brievenbuspakketje. Prijs: 10,50 excl verzendkosten (a 4 euro). Klik op contact om te bestellen

Vastentijd inspiratie

Voor de komende vastentijd stil staan bij je verlangen en bij loslaten. Steek je licht op bij project Vastwel. Mijn droom hangt zichtbaar in de stad in billboard formaat. Waar droom jij van? Gebruik het kaartje hieronder om je persoonlijke vastenplan te maken en vol te houden.

De allermooiste quotes zo van de werkvloer

Zingeving op de kaart

Maak zingeving bespreekbaar en zichtbaar in je organisatie. Bedenk een goede term voor je # en laat alle collega's bij berichten op Instagram, Twitter, Facebook en LinkedIn jouw mooie hashtag gebruiken. Zoals: #zingevingbijgroenhuysen

Schrijf en presenteer- inspiratie

Schrijf beter

4 handige schrijftips  voor een sprankelend stuk. Zingeving op de kaart zetten was nog nooit zo leuk en gemakkelijk!

Presenteer beter

9 luchtige workshoptips om jouw presentatie echt een succes te maken.



No Stress

Leer wat echt belangrijk voor je is. 

3 tips om je werkdruk te verlagen en prioriteit te geven aan echt belangrijke zaken.
KEIEN
Stenen

Zand

  1. Start de dag met Keien. Die grote keien staan voor kerntaken, die dingen waarop je aan het eind van de dag wordt afgerekend. De taken waarvoor je eigenlijk ben aangenomen bij je organisatie, of de taken die je jezelf hebt opgelegd. In mijn geval (geestelijk verzorger in een ziekenhuis) zijn dat de patientenbezoeken en de inventarisatie van aanvragen hiervoor.
  1. Vervolg met de Stenen: de lopende zaken, teamaangelegenheden, voorwaardenscheppende bezigheden.
  1. Eindig met zand: de e-mails (waarop je je keiplanning voor de volgende sessie baseren kan), telefoontjes. Skip alle cc's! Alleen wat direct aan jou is gericht, is eventueel van urgent belang.

Download hier je persoonlijke keienkaart:

Ademster

Je adem heb je altijd bij je. Daarom is het focussen op je ademhaling een toegankelijke manier om je eigen ruimte en rust te hervinden.

Volg met je aandacht de punten van de ster. Richt je daarbij op je ademhaling.

Ruimte meditatie

Stoppen en ruimte voelen. Beluister hier de meditatie en hervind je rust in een paar minuten!

Ademmeditatie beluisteren
Ademmeditatie beluisteren

Werkboek ademend kleuren

Voor de afdeling Long- en hartrevalidatie heb ik een werkboek ontwikkeld met tekentechnieken. Met dit werkboek leer je ontspannen, rustig ademhalen en aandacht geven aan het hier en nu. Meer info? Mail me even via de contactpagina.

Innerlijke ruimte

Een inspirerend kwartetspel om je eigen innerlijke ruimte te verkennen. Mag ik van jou de 'vasthouden en loslaten'? Download de kaarten en vragen via de link hieronder

In drie minuten weer alert

3 minuten ademen

Ga even ontspannen zitten, zorg dat je niet gestoord wordt.

Minuut 1: wees je bewust van hoe je er bij zit. Hoe voel je je?

Minuut 2: let op je ademhaling: volg de plek waar je je adem het meest voelt.

Minuut 3: ga in gedachten je hele lichaam langs, van voeten tot kruin.

Na drie minuten: bedank jezelf voor deze waardevolle aandacht.

Beeldbank

Een beeld zegt meer...

Maak je net als ik graag gebruik van beeldmateriaal? Op social media is dat geen probleem. Op alle andere plekken mag je alleen rechtenvrije afbeeldingen gebruiken. Kijk eens op pixabay.com of pexels.com 

Poezie op de kaart

Maak je net als ik vaak en veel gebruik van mooie teksten en gedichten? Zoek dan aansluiting bij de poezieweek of landelijke gedichtendag. Vraag je collegas hun mooiste teksten te delen en laat eens in de wachtruimtes of huiskamers iets rondslingeren. Een soort 'dichtinhetwild'.  dowload hieronder een werkblad om jouw mooiste gedicht de wereld in te sturen!

Spiritualiteit op de kaart

Drie vragen

In elk cliëntencontact kun je op zoek gaan naar de diepere laag. Met deze drie vragen heb jij oog en oor voor spiritualiteit. Download de drie vragen kaart of de aanwijskaart voor mensen met een communicatiebeperking. Lees hier meer: Aandacht

advance care planning

Palliatieve fase

Op tijd de juiste vragen stellen aan je cliënt. Wat is er nu belangrijk? Wat moet er nog gedaan of juist niet? Met deze zes vragen zet je zingeving op de kaart. Gebruik ze in je team of individueel om te oefenen. Lees hier meer: Aandacht

Lichter leven

10 stappen

We weten allemaal wel wat goed voor ons is. Maar soms is het makkelijker om toe te geven aan oude gewoontes. Daarom, niet alleen voor het begin van het jaar, maar elk seizoen opnieuw: 10 nieuwe gewoontes om je leven lichter te maken. Al kies je er maar een uit om mee te beginnen: geef het een kans en je zult zien dat je er van opknapt!

Online kaarsje branden

In samenwerking met het e-health team van het Bravis ziekenhuis heb ik een digitale stilteruimte ontwikkeld. Je kunt hiwr mooie teksten lezen, mediteren en natuurlijk een kaarsje branden. Om even op adem te komen. Wees welkom! www.bravisrustpunt.nl

Inspirerende filmpjes over zingeving:

Kantoorjungle survival

3 boekenleggers om de kantoortuin jungle te overleven. Download ze hieronder.

Mindful met kinderen


Mag ik even je aandacht?Voel jij je ook vaak moe of boos? Is het vaak druk in je hoofd, kom je slecht in slaap of maak je ruzie? Ben je niet zo'n durfal? Dan heb ik goed nieuws voor je: je bent niet de enige. En er is iets aan te doen. Door je aandachts-spier te trainen (wist je vast niet he, dat je die had!). Liefdevolle aandacht noem je dat.
Meteen beginnen met oefenen? op mindfulmetkinderen.nl vind je niet alleen werkboeken voor kinderen, ook voor opvoeders en onderwijzers en voor mensen in de zorg. Gratis downloads en printables.