Aandacht voor zingeving

Spiritualiteit kun je leren!


  • Wat houd je in het bijzonder bezig op dit moment?
  • Aan wie of wat had je steun in eerdere situaties?
  • Wie zou je op dit moment graag bij je willen hebben ter ondersteuning? [bron: Mount Vernon Cancer Network]

Deze beroemde drie vragen lijken op het eerste oog heel eenvoudig, maar wat een verschil kan het maken als er iemand is, die jouw situatie de moeite waard vindt om verder naar te luisteren.

Oefen je in de dagelijks werk in deze drie vragen en je zult merken dat mensen zich echt gehoord en gezien voelen. Oefen ermee wanneer jij dat vindt passen, in je eigen woorden en weet dat deze vragen al heel veel kunnen losmaken. 

Mocht je na zo'n gesprek het idee hebben dat je cliënt eigenlijk wel meer erover wil zeggen, of dat er andere dingen spelen, dan kun je bijvoorbeeld verwijzen naar een geestelijk verzorger.

Aanwijskaart Levensvragen

Voor mensen met een communicatie beperking (afasie bijvoorbeeld) heb ik een aanwijskaart Levensvragen ontwikkeld. Met tekst en pictogrammen om samen te praten over wat belangrijk is. Download hier de volledige kaart:

Geestelijke verzorging

In elke instelling voor langdurig verblijf, bij kortdurende opnames, bij politie, justitie, defensie is een geestelijk verzorger aan het werk. Of kan ingeroepen worden. Daarnaast kun je sinds kort ook in de thuissituatie (kosteloos voor 50 plussers) een beroep doen op een geestelijk verzorger. Zie hiervoor de site www.geestelijkeverzorging.nl 


Een geestelijk verzorger heeft aandacht voor levensvragen, voor die knelpunten die zich voordoen als het alledaagse of vanzelfsprekende verdwenen is. Het kan enorm verhelderen als er iemand is, die naar je luistert, die aandacht heeft voor jouw ervaringen. Kijk ook eens naar www.zingevingopdekaart.nl om een idee te krijgen wat ik als geestelijk verzorger te bieden heb. 


"De mens kan de meest ongelofelijke moeilijkheden dragen wanneer hij ervan overtuigd is, dat deze zinvol zijn. "

[C.G. Jung]Advance care planning

Zes goede vragen

Mirjam Willemsen, huisarts, heeft als geen ander kunnen verwoorden wat er toe doet. Wat van belang is als je in de palliatieve fase zit, als je uitzicht op de toekomst compleet is veranderd. Wat vraag je dan, wil je nog, hoe ben je nabij? Met onderstaande vragen kun je zowel je cliënt als jezelf deze belangrijke vragen stellen. Inmiddels worden deze 6 vragen door verschillende disciplines en behandelaren in het zorgcentrum in gezet.

Bespreek ze eens in je team en kijk hoe je deze zes vragen zelf kunt inzetten in je begeleiding.

Wil je hier ondersteuning of tips bij? Neem contact met me op en we zien waar we uitkomen!